četvrtak, 31. siječnja 2013.

BIZNIS U ZEMLJI UTVARA


SARAJEVO POD BLOKADOM

Baš kao što je Dino Mehmeda Mujkić iščitavao telefonski imenik, ja listam 2.363 stranice Izvještaja Centralne banke BiH / Do sada je na svaki kvadratni kilometar ove naše zemlje blokiran po barem jedan račun poslovnog subjekta




Opsjedaju me ovih dana sa svih strana. Kad će taj tekst? Napiše l’ se šta? Blogaraš li? A ja ne znam kud udaram.

Zadala sam sebi lektiru k’o malo ko... I svake noći, baš kao što je Dino Mehmeda Mujkić iščitavao telefonski imenik, ja listam 2.363 stranice Izvještaja o blokiranim računima u Registru transakcijskih računa Centralne banke BiH, koji je objavljen 3. januara ove godine.

Ne znam hoću li stići iščitati sve do novog izvještaja. A i ovako sporo čitam.

Ne mogu, prvo, da se načudim podatku da su blokirana 59.124 računa. Pa to haman ispade blokada računa na svaki kvadratni kilometar ove naše zemlje! Koliko li tek firmi imamo!

Osim toga, stalno se vraćam na neke iste. Recimo na stranke. Za neke skoro nikad nisam ni čula.

Naprimjer Kongresna narodna stranka BiH. Blokirani su računi i Narodne bošnjačke stranke, i Liberalno-demokratske, i Evropske ekološke E5, i Građanske demokratske, i Stranke penzionera BiH... Blokiran je račun i općinskog načelnika u Glamoču, i Udruženja invalida BiH, ali i Udruženja građana boraca “Bosnae – Zelene beretke”, i Jedinstvene organizacije boraca - Unije veterana...

Neki su možda odlučili da se prestanu baviti time čime se već bave, nekima je možda dubioza došla glave, a neki se i dalje tvrdoglavo upinju da, kao, budu aktivni i nešto, kao, pokušavaju spasiti.

KOJA JE SVRHA


Pa se, onda, pitam šta, uopće, znači blokiran račun? Koja je svrha Jedinstvenog registra transakcijskih računa ako on već ne djeluje kao, recimo, Centralni registar kredita. Jer, ako ste prezaduženi u jednoj banci, sigurno vam ni druga neće pomoći da se izvučete iz kaljuže.

Počinjem da ne vjerujem očima svojim. Ili ovo živim u zemlji utvara, halucinacija, priviđenja... Kako je, inače, moguće da očima svojim gledam kako poslovni subjekt sa ovog spiska, funkcioniše kao da i nije na njemu? Neke, i da im 100 računa ugasiš, ugasiti nećeš...

Zato mi, recimo, nije jasno kako uopće imamo ikakve takmičare ako su blokirani računi Džudo saveza BiH, Streljačkog saveza, Rukometnog saveza i reprezentacije BiH, Košarkaškog saveza BiH, Bokserskog saveza BiH, Atletskog saveza BiH, Saveza hokeja na ledu BiH i naših “najvećih” fudbalskih klubova Sarajeva i Željezničara, Košarkaškog kluba Bosna, Univerzitetskog sportskog društva Bosna, FK Olimpik, ali i FK Olimpic, Plivačkog kluba Novi Grad... FK Vratnik, pa čak i Tavlaškog kluba Sarajevo.

I vrapci na grani znaju da su blokirani računi “Sarajevskoj pivari”, MIMS-u, ali i “Unionivestu”, “Pretisu”, UNIS UTL-u, “UNIS Unidati”, “UNIS Lasta Eco Color Sistemu ECS”.

Račun nije u funkciji ni “Šipad – dioničarskom društvu za proizvodnju i inžinjering Enterijer", “Šipad Export-Importu”, “Šipad komercu”, “Šipad d. d. za konsalting poslova “, “Šipad komerc inžinjeringu”, “Energoinvest-Elektroopremi”, “Energoinvest-Livnici”, “Energoinvest-Cometu”, “Energoinvest-Termoaparatima”, “Energoinvest-Dalekovooizgradnji”...

Račune ne mogu koristiti ni “Bitumenka – Proizvodnja izolacionih materijala, GP “Bosna”, “AB Technics”, “Ilidžanski dijamant – Mineralna voda”, “Lokinvest”, “Feroelektro”, “Zrak”, “Željezara Ilijaš”, “Maomex”, Geodetski zavod BiH, GP “Bosnaputevi”, “Hidrogradnja”, “Ahydron građenje”, “Sarajevo-osiguranje”, “Sabix”, “Vranica”, “Dimnjačar”, “Lora”, Institut zaštite od požara i eksplozije, “Eurohaus”, “Bosmal”, “Dallas BH”, “Sarajevotekstil”, “Tehnički remontni zavod”, “Miprogradnja”, “Rolling Company”, “Hazarton”...

GRAS VS. CENTROTRANS


Posebno mi je zanimljiv blokirani račun Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS.

“Centrotrans” se nameće kao spas za ojađene Sarajlije koje moraju pješačiti s kraja na kraj grada pa još pobjedonosno najavljuje kako će osnovati i novu firmu samo za te namjene, a zapravo su blokirani računi i “Centrotrans DC-u”, “Centrotrans – MT Internacionalu”, “Centrotrans – Transportu robe”.

Zanimljivo mi je i to što računima ne mogu raspolagati ni “Holliday Inn” Sarajevo ni “Hotel Maršal” na Bjelašnici iako ove zime na sav glas bruje kako su na olimpijskim ljepoticama popunjeni svi kapaciteti i da im sezona nikad nije bila bolja.

Vidjet ćemo šta će za Prvi maj reći ovi iz GZP "Vrelo Bosne", jer je račun blokiran i njima. Uskoro će i sezona putovanja – Valentinovo, Uskrs, 8. mart, 1. maj, ljetovanja, ekskurzije, šoping-ture i zimovanja. Baš se pitam šta će tada biti, jer su računi blokirani i “Avio-Expresu”, “Otasu”, “BH Airlinesu” i “Bosnia Airlinesu”, “Lufthansa City Centru”, “Zeba Toursu”, “Atlas Toursu, “Generalturistu”, “Suno Toursu”, “Atlatis Holidaysu”... a i Ferijalnom savezu BiH.

Kada vidim da je blokiran račun Osnovne škole u Grivicama, kao i Internacionalnom univerzitetu “Philip Noel-Baker”, onda me ne čudi što su blokirani i računi knjižarama “Sejtarija”, “Bosanska riječ”, “Interliber”, “Knjižarstvo Masleša”, pa i Fondaciji za obrazovanje, nauku, kulturu i sport “Iskra znanja”, “Forumu” d.d. za kinematografsku djelatnosti, “Continental filmu”, “Falkuši” d.o.o. za produkciju i usluge, Svjetskom festivalu orijentalne muzike.

TRŽIŠTE NEKRETNINA


Pod blokadom je i Radio-televizija Bosne i Hercegovine, kao i RTV “Glas Bosne”.

Da je tržište nekretnina u BiH pred kolapsom, to već odavno znamo. Zato ne čudi to što su računi, osim “Pelak nekretninama” i “Nekretninama 2A”, blokirani i “Eko-ingu”, “Tehelu”, “Porović grupi”. No, baš me čudi kako s blokiranim računima i dalje posluju “Imobilia Trade” i “Nemos”.

Nije mi jasno ni kako funkcioniše pijaca Heco ako su računi blokirani i “Hecopromu” doo i “Banana Cityju”, niti kako i dalje mogu kupovati u prodavnicama i šoping centrima “Sara kompani”, “Planet obuća”, “Orssey”, “Nino optika”, “Šimecki”... ako su i njima računi pod blokadom. I kako je moguće da i pijem i jedem kad račun ne radi ni restoranu “Park prinčeva”, ni “Urban grillu Brajlović”?

I još i to da spomenem – možda ipak nećemo postati Las Vegas, jer vidim da je račun blokiran i “tržišnom lideru u pružanju usluga u outdoor oglašavanju” - “Europlakatu BH”.

Još su hiljade i hiljade ovakvih firmi. Tačnije – 36.233 pa ako vas zanima ko u vašoj mahali zapravo radi, a ne radi, možete provjeriti na stranici Centralne banke BiH  http://www.cbbh.ba/ 

Nema komentara:

Objavi komentar